VÄLKOMNA HIT

Välkomna till min skrivande värld som består av mycket mer än att skriva min bok. Jag har skrivit på min bok sedan hösten 2007. Den är klar när jag räknar orden, men jag har några få scener kvar att skriva. OCH självklart behöver den bearbetas och jobbas med mer innan den ska skickas till förlag.
Jag läser till lärare och har då även läst några skrivarkurser på nätet. Att skriva för barn och unga, Kreativit Skrivande, Att skriva på nätet och Kreativt Skrivande II och Kreativt Skrivande III.Lämna gärna en kommentar när ni hälsat på. Det värmer mitt hjärta oerhört mycket om ni vill ta den minuten till det. Då kan jag leta upp er i cybervärlden och göra detsamma hos er.


tisdag 8 december 2009

Utmaning 342 - attityd

-Chilla könet morsan, orden kom från dottern när Malin bad henne om hjälp inför middagen.
-Vad är det för språk du använder?
-Vaddå?
-Chilla könet? så säger man väl inte till sin mamma.
-Gör man väl.
-Var tog min lilla flicka vägen som hade så fint språk för bara ett tag sedan.
-Mamma då,Lina log, det var mer än ett tag sedan. Jag är faktiskt 16 nu och måste hänga med i språket på skolan, det fattar du väl?
-Kan jag säkert fatta, men måste du ta hem den attityden till mig, kan den inte vara i skolan och lite lugnt och fint språk här hemma?
-Måste jag?
-Jag tycker i alla fall att du ska försöka.
-Ok, Lina gick fram och pussade sin mamma på kinden och Malin log mot henne.
-Tack, det var bättre.

Barnen växte upp och var inte barn längre, men Malin kunde inte förstå attityden som tonåringarna hade mot varandra och även hemma. Varför var de tvungna att ha så fult språk? När försvann kärleken mellan ungdomarna? När de hade kul tillsammans och skrattade ihop. Den de hade när de var några år yngre, den var borta och ersatt med hårda ord och gliringar dagarna i ända. Ja,ja, tänkte Malin, jag är väl gammal och mossig det var längesedan jag var tonåring, jag har kanske glömt hur vi hade det. Som tur är.

12 kommentarer:

Unknown sa...

Bra att mamma Malin sätter ner en fot och talar om att "Nej, här hemma använder vi oss inte av det språket!" Jag har ju ungdomar och jag vet, eftersom jag stundtals jobbar som lärare, vilken attityd ungdomar har mot varandra. Därför ska vi som vuxna och som föräldrar låta dom förstå att vi inte accepterar den attityden hemma.Hur attityden är hemma är oerhört viktig för barnen och läggs som grund i deras fortsatta beteende.

Cattis sa...

Det är något jag har kämpat med i alla år. Vår attityd här hemma. Vad de säger i skolan kan jag inte göra något åt, men i vår familj har vi ett vettigt språk. Som tur är har inte mina döttrar sagt "chilla könet" till mig, men jag har hört dem säga det och då blev det en början på min utmaning idag.

http://tittelina.blogspot.com sa...

Dialogen i första stycket gillar jag.

Pia sa...

Jag har tonårsbarn och vet inte vad "chilla könet" betyder. Antingen har mina "små" vett att tänka lite på vad de säger när mamma är i närheten eller också har det uttrycket inte hittat hit än. Håller med om ungar kan ha en fruktansvärt rå ton mot varandra. Vad leder det till för människosyn och hur påverkas självkänslan av det?

Anitha Östlund Meijer sa...

Jag kan tala om att det där snacket börjar numera redan i sexårs. De snappar snabbt upp av de äldre och praktiserar det sedan flitigt.
Jättebra att mamman sade ifrån, för om ingen säger något fortsätter det för att bara bli värre och värre.
Jag är fullständigt övertygad om att vi föräldrar måste säga ifrån ibland.

Margareta sa...

Ungdomar har det inte lätt i sin strävan att hänga med. Det är nog bara skönt när någon (mamma) frågar efter deras rätta jag så att de kan vara sig själva.

Drumalex sa...

Jag håller med om att man gott kan lära dem att separera språket. Trots att man ligger på dem så kommer en och annan groda i allafall. Det finns ju tillfällen senare i livet då det är viktigt att vårda sitt språk, anställningsintervju tex. Där passar nog inte chilla könet så bra.

Heyli sa...

tack för att du röstade på vem du tycker ska vinna armbandet på min blogg! :)

Pia sa...

Vad betyder "chilla kön". Googlade på det och hamnade - här. Känner mig helt dum. Snälla förklara. Jag är ju tonårsmamma och allt.

Cattis sa...

"chilla könet" betyder "ta det lugnt, typ" svarar min ena dotter....styvsonen håller med om dess mening....inget språk som passar mig i alla fall. Ha en trevlig kväll...

Tina sa...

Hej gumman!!!
Ja, det är en tuff värld våra barn växer upp i. Svårt för dem att veta vilken fot de ska stå på.. när de ska bryta sig loss från mamma & klara sig mer själva & samtidigt vill de ju vara mammas lilla goding... Är INTE avundsjuk på våra barn. Min son är 13,5 & han har börjat sin väg mot självständighet. Inte så lätt alla gånger. Tuff attetyd i skolan, mamma hemma som bara vägrar acceptera dåligt språk.. mormor som inte hänger med alls... fniss,.. ja, inte är det lätt att vara människa alltid!!!
Tack för din vänskap!!! Du betyder så massor för mig!!!!
Tack!
Kram Tina

liselotte sa...

Mycket trovärdigt beskrivet och välformulerat. Lycka till med det sista till boken.